Naven: klassiek versus straight pull
De foto hierboven links toont een klassieke naaf. De foto hierboven rechts toont een 'straight pull' naaf.


Bij klassieke naven worden J-bend spaken gebruikt (zie foto hierboven links) en bij 'straight pull'-naven worden spaken met rechte kop gebruikt (zie foto hierboven rechts).

Het verschil is nu duidelijk maar zijn J-bend spaken beter/sterker dan 'straight pull'-spaken?

Een goede J-bend spaak breekt niet zo snel, maar als die breekt, gebeurt dat meestal bij het bochtje en een 'straight pull'-spaak heeft dat bochtje niet. Maar een 'straight pull'-spaak heeft nadelen die een J-bend spaak niet heeft. De voor- en nadelen op een rij.

Voor- en nadelen

- Bij een klassieke naaf ligt het spaakpatroon niet vast, bij 'straight pull'-naaf wel.
- Spaken zijn bij een klassieke naaf iets korter dan bij 'straight pull'-naaf, wat een iets stijver wiel oplevert.
- J-bend spaken zijn gemakkelijker verkrijgbaar en iets goedkoper dan 'straight pull'-spaken.
- Een spaak is bij een 'straight pull'-naaf vaak iets gemakkelijker te vervangen dan bij een klassieke naaf. Bij een klassieke naaf moet de cassette bijvoorbeeld doorgaans worden verwijderd om aan die kant een spaak te kunnen vervangen; bij een 'straight pull'-naaf hoeft dat niet.
- Spaken kunnen bij een 'straight pull'-naaf gaan draaien, waardoor het platte gedeelte van een aerospaak dwars kan komen te staan. Er zijn manieren om dit te voorkomen.
- Het berekenen van de spaaklengte is veel eenvoudiger bij een klassieke naaf dan bij een 'straight pull'-naaf tenzij deze laatste naaf nog in het wiel zit. De naafafmetingen kunnen dan worden berekend op grond van de gebruikte spaaklengte en de ERD (effective rim diameter).
- De meeste mensen vinden een 'straight pull'-naaf mooier dan een klassieke naaf.